08.07.2026, 16:18
Mieszkam w domu ok. 115 m2 i rachunki za energię są coraz wyższe. Budynek ma starsze ocieplenie i okna. Zastanawiam się, czy najpierw inwestować w fotowoltaikę, czy jednak zacząć od termomodernizacji. Jak było u Was?
|
Termomodernizacja
|
|
08.07.2026, 16:18
Mieszkam w domu ok. 115 m2 i rachunki za energię są coraz wyższe. Budynek ma starsze ocieplenie i okna. Zastanawiam się, czy najpierw inwestować w fotowoltaikę, czy jednak zacząć od termomodernizacji. Jak było u Was?
Ta reklama nie jest widoczna dla użytkowników Premium oraz Wspierający, VIP, Sponsor, Inwestor .
Nedds24.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i... Dołącz do grona Użytkowników!
10.07.2026, 00:28
Przy takim budynku nie zawsze fotowoltaika będzie najlepszym pierwszym krokiem. Czasami większe korzyści daje najpierw poprawa izolacji albo wymiana stolarki. Wszystko zależy od stanu domu, dlatego warto zacząć od rzetelnej analizy. Takie podejście ma m.in. https://www.easyeko.pl/, gdzie najpierw ocenia się potrzeby budynku, a dopiero później dobiera odpowiednie rozwiązanie.
13.07.2026, 23:59
Mavo0134, sprawdzałeś już, jakie jest roczne zużycie prądu i koszty ogrzewania w tym domu? Przy budynku o powierzchni około 115 m2 i starszych oknach często okazuje się, że sama fotowoltaika to za mało. Tak jak wspominał felix0002, w EasyEko najpierw analizują stan budynku i zapotrzebowanie na energię, a dopiero później doradzają, czy lepiej zacząć od termomodernizacji, czy od razu połączyć ją z instalacją PV.
16.07.2026, 00:42
(13.07.2026, 23:59)mczaki914 napisał(a): Mavo0134, sprawdzałeś już, jakie jest roczne zużycie prądu i koszty ogrzewania w tym domu? Przy budynku o powierzchni około 115 m2 i starszych oknach często okazuje się, że sama fotowoltaika to za mało. Tak jak wspominał felix0002, w EasyEko najpierw analizują stan budynku i zapotrzebowanie na energię, a dopiero później doradzają, czy lepiej zacząć od termomodernizacji, czy od razu połączyć ją z instalacją PV. Na razie jestem na etapie zbierania informacji i jeszcze niczego nie wybrałem. Po tym, co tutaj przeczytałem, chyba odezwę się do EasyEko, żeby sprawdzić, jakie rozwiązanie będzie najlepsze. Dzięki za cenne wskazówki! |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|