2 godzin(y) temu
(12.02.2021, 11:59)Mati1990 napisał(a): Ja uważam że własny serwer to lepsze rozwiązanie niż lokowanie wrażliwych danych w chmurach serwerach. Jakoś nie mam przekonania do takich rozwiązań i wolę stacjonarny sprzęt w mojej firmie.
Uważam tak samo. Dzisiaj są dane w chmurze, a jutro ich nie ma. I cytując klasyka: "i co nam zrobicie?".
Myślę, że jeśli ktoś poważnie traktuje dostęp do danych, w tym myśli o realnym ich bezpieczeństwie, powinien zainwestować w jakiś sprawdzony sprzęt. Czy Dell jest właściwy? Trudno mi powiedzieć - nie znam się aż tak. Natomiast mnie polecono QNAP TS-431P2-1G, dokładnie taki jak na grafice poniżej:
![[Obrazek: qnap-ts-431p2-1g.jpg]](https://media.bizserver.eu/1885-thickbox_default/qnap-ts-431p2-1g.jpg)
Jest bardzo zgrabny, dobrze się prezentuje. Potrzebne były 4 dyski, co nie ukrywam, że znacznie zwiększyło łączny koszt inwestycji, ale od ponad 4 lat "nie chce się zepsuć"
Pięknie działa, aż miło. Konfiguracja także nie była dość skomplikowana, choć pomógł mi zaprzyjaźniony informatyk z Bizserver. Jednak fachowe słownictwo wprowadziło u mnie lekki zamęt